Circulair ontwerpen

Als ontwerper sta ik altijd aan de start van iets nieuws, daarom heb ik de missie om interieurs te ontwerpen die bijdragen aan een mooie, gezonde & duurzame wereld. Ik ben er dan ook van overtuigd dat circulariteit binnen ieder project kan worden ingepast, passend bij jou ambities én budget.

Ook ik ben mij bewust van de zorgen die er zijn over onze aarde. Daarom vind ik, dat het als ontwerper, mijn taak is om hier bewust, kritisch en innovatief mee om te gaan. Want wij ontwerpen aan de wereld van morgen en kunnen hiermee dus een grote bijdrage leveren aan een betere en duurzame wereld. Daarom probeer ik ieder interieur zo duurzaam mogelijk te ontwerpen.

Wat versta ik onder het ontwerpen van duurzame interieurs?

Ik vind dat een duurzaam interieur in zijn gehele levensloop, moet streven naar een zo minimaal mogelijke belasting op ons milieu. Dit begint al bij het winnen van de grondstof, tot wat er gebeurt aan het einde van de levensloop, waarbij we de afvalberg zo klein mogelijk willen houden.

Duurzame keuzes maken

Bij het ontwerpen en realiseren van een nieuw interieur, worden er veel keuzes gemaakt. Keuzes voor o.a. de materialen, producten en afwerking, maar ook keuzes over de manier waarop iets gemaakt wordt. Daarom is het belangrijk in het ontwerpproces hier al kritisch op te zijn, product en materiaal onderzoek te verrichten en waar nodig te zoeken naar betere, duurzamere alternatieven. Zoals bijvoorbeeld deze duurzame stoelen.

Hiermee zorgen we ervoor dat we de juiste duurzame keuzes kunnen maken en *greenwashing wordt voorkomen.

Onze aanpak

Om tot een interieur duurzaam te kunnen ontwerpen, start ik met een inventarisatie van het huidige interieur. Welke materialen, meubels en onderdelen zijn geschikt om een nieuw leven in te blazen, door bijvoorbeeld hergebruik, recycling, upgraden of reparatie. 

Zo kunnen we een bestaand meubel misschien opnieuw laten bekleden of gebruiken we onderdelen hiervan weer als basis voor nieuw meubilair.

Wanneer ik nieuwe producten of materialen gebruik, dan kijk ik goed of deze producten wel echt zo duurzaam zijn als ze doen geloven. Ik baseer mijn keuze daarom o.a. op onderzoek naar de circulariteit en duurzaamheid van het materiaal, de gebruikte grondstoffen en de afkomst hiervan.

Ook nemen ik hier in mee wat er gebeurt met het materiaal aan het einde van de levensloop. Kunnen we het materiaal dan ook recyclen of hergebruiken?

Omdat ik de interieurkringloop graag sluitend wil maken & houden zorgen ik ervoor dat we alle gebruikte materialen en producten goed documenteren. Zo weten we bij een volgende verandering precies hoe we hiermee om kunnen gaan. En kunnen we voorkomen dat onze duurzaam gekozen producten niet op de afvalberg terecht komen.

De juiste keuzes maken bij het ontwerpen van duurzame interieurs
Naast deze ontwerp keuzes, kijk ik ook naar het beoogde gebruik van het interieur. De verwachte levensduur, de belastbaarheid en de gebruikseisen van het interieur verschillen per project. Ik vind het daarom ook belangrijk dit mee te nemen in het ontwerp. Wanneer het interieur een lange levensduur moet kennen, ga ik bijvoorbeeld opzoek naar materialen en meubels welke eenvoudig te herstellen en aan te passen zijn. En bij een project waarbij de verwachte levensloop kort is, speelt de circulariteit van het materiaal en het ontwerp een nog belangrijkere rol.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang gratis onze tips voor een interieur met impact!